lunes, 13 de septiembre de 2010

L’ULLAL - CABANES

El Ullal de Miravet, situat entre el Desert de les Palmes i la serra de la Ferradura es conegut per el seu interes biològic, dons va fer canviar el traçat de la carretera de Oropesa a Cabanes. A la citada carretera la substitueix un altra que va de Torreblanca a Vilanova d'Alcolea, passant per l'Aeroport Castelló, on l'any passat es trobaren unes cavitats.



Aquesta surgència la hem visitat varies vegades per les mateixes dates de l'any i a l'estiu, concretament entre els dies 15 - 25 de Juliol. Ací hem comprovat el nivell freàtic a quina cota de la cavitat estava. De els últims 4 anys l'estiu més sec ha estat en diferència el de 2009 on el nivell freàtic era pràcticament on ho marca la topografia (cota -38 m). Als anys 2007 i 2008 no vam poder arribar a les galeries horitzontals dons el nivell era a uns 10 metres de profunditat.



Aquest estiu el nivell d'inundació la tercera setmana de Juliol era a la cota de -21 m, prop de la capçalera del pou. També vam observar que a la cota de -10 m hi ha un nivell d'inundació prou freqüent, a més de per les marques a les parets, hi havien molts fragments de làmines de calcita per terra i a les parets, que es formen en llocs on l'aigua esta estàtica.



Aquest estiu també realitzarem unes proves de radioestèsia seguint algun tram la galeria coneguda i trobant altres espais subterranis no topografiats, que indiquen el potencial d'aquest sistema càrstic.