jueves, 20 de octubre de 2011

CAVITATS I PEDRA EN SEC

Dins del patrimoni cultural de la província de Castelló, ocupen un bon lloc les construccions de perda en sec que estan presents en pràcticamnet en tot el territori. Aquest patrimoni i mode de reformar i acondicionar el paisatge també el trobem a les cavitats.

Coveta o caseta de Marrando (Xodos)

Principalment es en els abrics on freqüenten les tanques de perda en sec per a usos ramaders, com a mallada o sester. Hi han altres cavitats que tenen construccions en l'interior, per a un acondicionament humà d'habitatge, amagatall i condicionament per fer l'espai més accesible i confortable.
Aprofitem ací per anunciar la VI trobada de Pedra en sec que tindrà lloc a Villafranca aquest cap de setmana.
Trobem més informació de la pedra en sec a Castelló en:

Cova de la Mangranera (Culla)

Encontrem bons exemples de tanques en cavitats en la cova de Mangranera, la cova de la Morería, la cova del Molinell a terme de Culla i moltisimes més rerpartides de totes les comarques.

Coveta del Puntal (Culla)

Cova del Molinell (Culla)
Per a reduír la boca de la cavitat a la cueva de Juan Edo a Ludiente, cueva de la Canaleta a Vistabella. Per acondicionar l'interior la cova del Calvari o de l'aguela filosa a la Pobla Tornesa, La cova del Tabústol a Benasal, la cueva de la Higuera a Ayódar, el Covarxo, la cova del Simo a Costur amb escaletes i tot per entrar.

Cova Negra (Vistabella)


També trobem mines amb molt de treball de pedra en sec pero son dignes de menció algunes galeríes del coto minero Virgen del Amparo, amb extraordinaries voltes que trobem al sostre:


D'aquest tema podriem parlar-ne molt més, per ho deixem per a un altre día.