miércoles, 20 de enero de 2016

La Covatilla i la cova de l'Ereta



El passat diumenge dia 20 de desembre vam visitar aquestes dues cavitats situades al costat de la població d’Ahín. Son totes dues molt conegudes en la contornà i molt boniques i didàctiques.

Riu de La Covatilla
Primer vam visitar la Covatilla, cavitat activa i amb molt de volum. Ames de la sala principal també vam visitar una sala de grans dimensions i paral·lela a la principal. Aquesta sala allargada descen fins el riu salvant un gran desnivell. 

Sala paral·lela en La Covatilla

El gran atractiu d’aquesta cavitat es el seu riu subterrani, que en el seu discórrer per la cavitat forma 2 boniques cascades. La primera d’elles te d’uns 4 o 5 metres; i la segona, mes espectacular, tindrà uns 8 m. aproximadament.

Cascada petita a La Covatilla

Desprès vam visitar la bonica cova de l’Ereta, molt coneguda en el poble d’Ahín. En aquesta cavitat es poden observar formes càrstiques, que el pas de l’aigua a anat formant durant segles. La primera part de la cavitat obeeix clarament a una morfologia freàtica. En alguns llocs també podem observar meandres re-excavats sobre els tubs freàtics.

Saleta amagada a la cova de l'Ereta

Darrere d’una divertida gatera hi trovem la sala principal de la cavitat, amb un bon volum i decorada per múltiples formacions de diverses tonalitats. Des d’aquesta sala encara podem accedir a una petita cambra amb mes formacions i també a un petit sifó.

Sala principal de la cova de l'Ereta

Es tracta de dos coves molt apropiades per visitar amb espeleòlegs novells. També es poden realitzar interessants fotografies en estes dos coves.

En la boca de La Covatilla