viernes, 21 de octubre de 2016

AVENC D’EN SERENGUE (Cabanes)



Aquesta setmana hem visitat esta cavitat que es un clàssic de les cavitats de la zona de la Ferradura a Cabanes. La cavitat ja fou explorada fa molts anys per grups catalans. A gran traces es un avenc perfecte per la iniciació, ja que tan sols te un pouet de 13 m., te zones amples i amb boniques formacions i algunes estretors i zones de trepar entre blocs. Perfecta pera disfrutar sense anar massa lluny i sense cansar-se molt.

Grans formacions al ramal SE.

A mes esta cavitat, junt a algunes de la zona, dintre del camp de la bioespeleologia es un referent a nivell mundial En este avenc fou localitzat i descrit per primera vegada l’invertebrat endèmic Ildobates Neboti. Tambe s’han localitzat diversos exemplars de fauna troglobia en la cavitat. De totes les quals en nomenen algunes de les mes rellevants: Arcanobisium Comasi, Troglobisium Racovitzai, Pseudosinella Barcelonensis, Paratachycampa Hispanica, Litocampa Vandeli, Gollumjapyx Smeagol, Laemostenus Levantinus, Speleolyphlus Aurouxi, Tychobytinus Espanoli, Otiorhynchus Torressalai Espagnoli. Tot un tresor pera la ciència.

Bonic racó al ramal SE.

Nosaltres vam fer una visita prou completa que ara detallem. Primer es baixa el pou d’entrada de 13 m. En la seua base tenim dues opcions, ja que estem en una diàclasi d’orientació SE-NO podem recórrer-la en els dos sentits. El ramal SE es el de mes desenvolupament i amb mes volum però no per això el ramal NO deixa de sorprendremos per les seues boniques formacions.

Grans formacions al ramal SE.

L’amplària mitja del ramal SE es de 2,5 m. i del ramal NO de 1,2 m. En el SE trobem grans sales amb el sostre a gran alçada. En les sales hi ha gran quantitat de materials clàstics de bona envergadura i unes espectacular colades i demes formacions. Cap al final del sector la cavitat perd amplada i trobem diferents ramals de curt recorregut però molt concrecionats. En algunes zones veiem raïls que pengen del sostre. Es una zona que caldria topografiar en mes cura, ja que la topografia actual sen bona no entra massa en detall.

Pou d’entrada.

En una zona baixa i que no apareix en la topografia, junt a uns polígons de dessecació vam trobar un curiós invertebrat que mostrem en la següent fotografia.

Fauna localitzada a la cavitat.

El ramal NO comença amb zones estretes i un pas limitant; el pas de la figa. Darrere del divertit pas trobem una saleta amb una xemeneia molt decorada. D’ací continuem per un parell de ressalts on convindria posar corda que ens duen a la cota de màxima fondària on els sediments argilosos ens barren el pas cap a nivells inferiors. Entre el primer ressalt i el segon podem executar una delicada trepada que ens deixa en un balco molt bonic, amb estalagmites i banderes blanques.

Grans formacions al ramal SE.

En definitiva una cavitat amb molt d’encant i a prop de Castelló. L’avenc te un desenvolupament de 155 m i una fondària de -34 m.